Strejk sparar miljoner åt kommuner

Konflikten mellan kommunalarbetarna och kommunerna har sparat miljontals kronor åt kommunerna. För Umeå och Skellefteå handlar det om ungefär 50 miljoner i obetalda löner och avgifter. Men den totala summan är ännu inte klar. För nu när stejken i de kommunerna är slut kommer ökade kostnader när skolorna ska städas upp och soporna ska tas om hand.
Det gäller uteblivna löner till 4 525 kommualare i Umeå och Skellefteå. De båda kommunerna har nu sparat ungefär 50 miljoner kronor i uteblivna löner, sociala avgifter och semestrersättnngar. Men än är inte merkonstnderna på grund av strejken ihopräknade. Kostnader för vandalisering av en del skolor och övertidsersättning för de som jobbade. Olof Burtrsöm som är ekonomidirektör tror att de merkostnader som Umeå kommun kommer att räkna ut i slutet av maj inte ger något överskott till kommunen. Han tror resultatet blir plus minus noll. I Skellefteå säger man samma sak. Till exempel kostar övertiden nu när alla sopor ska tas om hand, för sophämtarna får jobba dubbla skift.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".