Vilhelmina

Svårt få läkartid

Akut sjuka klarar man på sjukstugan i Vilhlemina. Men har man något annat medicinskt problem är det väldigt svårt att få boka tid, det medger verksamhetschefen.

Det är svårt att få läkartid på sjukstugan i Vilhemina. Patienter som inte är akut sjuka kan få vänta länge på en läkartid.

Christine Svensson inte fått någon läkartid för sitt onda knä trots upprepade samtal.

- Ja, de ringer upp och så finns det inga tider för att tidboken bara räcker två dagar. Eller också säger de klockan åtta på morgonen att tidbokningen är stängd för idag.

- Och när man får prata med sköterskan säger hon att ”du kan ju ringa på akuttid!”

- Det är ju under all kritik. Om jag har akut urinvägsinfektion då ringer jag akut. Men har jag ont i knät då ringer jag inte akut, så tänker jag det säger Christine Svensson till P4 Västerbotten.

Christine Svensson tänker helt rätt eftersom landstinget inte vill att patienter med lindrigare besvär ska ringa eller åka till akuten. Men att inte ens få en tid är olyckligt det säger Karin Kopparmalms verksamhetschef på sjukstugan i Vilhemina.

Problemen beror enligt henne på att det idag bara finns tre läkare i tjänst och att det är för dyrt att ta in hyrläkare för den vakans på 1.75 tjänst vårdcentralen har idag. Vid läkarbrist går de akut sjuka före:

- Så är det. Är man akut sjuk får man alltid hjälp. Det vi har svårt att klara är tillgängligheten för de som behöver komma till doktorn några veckor framöver. Karin Kopparmalms tillägger att det är något som man arbetar med och att det är otillfredställande att man inte kan tillgodose behovet av vård.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista