Sämre valfrihet inom vården i norr

Det är stor skillnad i landet när det gäller patienters möjlighet att välja vård. Det kan vara allt ifrån vård på vårdcentral eller specialistvård, det visar ny forskning från Uppsala universitet. I den norra regionen är det besvärligare för patienter att fritt välja specialistvård.

Remissreglerna kan vara ett hinder, det säger Mio Fredriksson doktorand vid institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap vid Uppsala universitet:

--Ja det handlar i stor utsträckning om de remissregler som finns. Om man kan vända sig till en vårdgivare i ett annat landsting och sedan skicka räkningen till sitt hemlandsting. Eller om man måste ha en undertecknad remiss i förväg, det säger Mio Fredriksson till P4 Västerbotten.

I den forskning som är gjord har Mio Fredriksson även undersökt vem som måste skriva under remissen:

--Vi har också tittat på vem som ska underteckna den här remissen, på vilken nivå remissen ska undertecknas. I vissa landsting räcker det med att en allmänläkare undertecknar en remiss. Men i vissa landsting krävs det att det är en läkare på mycket högre position, läkare inom specialistvården och universitetsjukhuset, det säger Mio Fredriksson.

Det var i landsting med god ekonomi och som var borgerligt styrda landsting som patienter hade lättare att få vård hos en annan vårdgivare.

Förutom remissregler så har man även undersökt vilka avtal landstingen hade med andra vårdgivare och om hemlandstinget betalade resa och uppehälle:

--Till exempel kan man betala patienternas resor till andra landsting.

Sedan undersökningen gjordes 2006 har inte mycket förändrats i norrlandstingen och Västerbottens läns landsting. Det är också mer uttalat att det är patienten själv som måste ta reda på var man kan få vård.

Men Ingvar Skarpsvärd från Pajala som har en hörapparat inopererad i örat och som besökt hörcentralen på universitetesjukhuset i Umeå skulle inte ha något emot mer information:

--Ja jag vet inte om det finns något, att man kan välja något annat alltså, det säger Ingvar Skarpsvärd.

Skulle det kunna åka till ett annat landsting, till södra Sverige?

--Nej, jag tycker nog att det här är nog långt det säger Ingvar Skarpsvärd som åkt 52 mil för sitt besök på universitetsjukhuset i Umeå.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".