Vilhelmina

Sjuka sjukstugan i Vilhemina kan botas

Sjuka hus problemen i sjukstugan i Vilhemina ser ut att få en lösning. Inomhusklimatet har sedan början av 90-talet varit dålig. 

Anställda har blivit sjuka, sjukskrivits och förtidspensionerats. Men nu ska lokalerna saneras. Arbetsmiljöverket har också dömt ut lokaler och personal och mottagning flyttas därför till Pettersbacke, det säger Karin Kopparmalms verksamhetschef:

- Ja det är i princip klart. Vi är nöjd. Det är det bästa vi kan få i Vilhemina, det säger karin Kopparmalms som ser fördelar med att inte hela verksamheten behöver flytta.

- Det är bra att vi kan ha hela mottagningen, all personal på ett ställe och det är bra att vi inte behöver flytta vår avdelning, utan den kan vara kvar i befintlig lokal.

Det är Vilhemina kommun som erbjudit landstinget tillfälliga lokaler i före detta studentboendet Pettersbacke vid Strandvägen. Flytten sker i december och saneringen av sjukstugans lokaler beräknas vara klar till nästa höst och då ska personal och mottagning flytta tillbaka igen.

Men några garantier att de fuktskadade lokaler då är helt åtgärdade finns inte, det säger Karin Kopparmalms:

- Finns inga garantier om vi bygger nytt heller att människor inte kommer att reagera. Den metod som man kommer att använda här är väl beprövad. Men alla som vet något om sjuka hus problematiken vet att det här är väldigt besvärligt och att det inte finns garantier.

I den här situationen är det här det bästa vi kan göra det säger Karin Kopparmalms.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista