Nicklas Carlsson, stugägare på Näsudden. Foto/Åza Meijer SR Västerbotten.
Skellefteå

Kommunen löser in 17 tomter i Näsudden

Stugägarna på Näsudden norr om Rönnskärsverken får just nu erbjudanden från Skellefteå Kommun för sina arrendetomter. Anledningen till detta är att kommunen har beslutat att bygga fem vindkraftsverk på halvön och att området därför endast ska bli en plats för industrier.

Den första av de 17 tomterna har redan lösts in av Skellefteå Kommun för 740 000 kronor. Det blir en dyr affär för kommunen när alla tomter lösts in, men en inkomst när byggprocessen väl är färdig.

Nicklas Carlsson, en av stugägarna på Näsudden är besviken över beslutet att inte få ha sin stuga kvar och anser att kommunen borde sagt något tidigare. Han som hade planer på att flytta in i stugan permanent när ombyggnaden var klar får nu tänka om.

- Det är blandade känslor när man är här. Det är klart det är trevligt att vara här, men sedan tänker man att man kanske inte får ha det kvar i så många veckor till. Så det känns ju skit, säger han.

Det är ännu oklart hur länge stugägarna kommer få ha kvar sina arrendetomter och Nicklas och många andra i området förstår inte varför kommunen inte låter dem köpas lös så att stugorna får stå kvar.

- Man har ju sett i södra Sverige där det står snurror nästan på tomter. Då kan man ju fundera hur det funkar där, fast inte här, säger han.

Tomterna på Näsudden kommer troligen att rivas så fort de resterande 16 stugorna löses in eftersom vindkraftföretagen vill börja bygga så snart som möjligt. En värdering av fritidshusen är redan gjord och nu förhandlar planeringschef Lars Hedqvist med de berörda i området.

- Vi ser ingen återvändo i det här, Vi måste genomföra detta. Vi måste skapa både nya etableringsmöjligheter för industri och energi. Vi hoppas att värderingarna är någorlunda tillfredställande för de drabbade så de får någon ersättning och på så sätt kan hitta något nytt, säger han.

Byggnadsnämnden i Skellefteå letar därför nu efter ersättningstomter till de drabbade och lovar att hitta tomter med strandläge till stugägarna, något som Nicklas Carlsson är kritisk till.

- Kommunen har inte så mycket tomter att erbjuda. De visade oss en tomt där man knappt kunde se något vatten så ett sådant erbjudande var ju inte ens att tänka på. De säger att de jobbar på saken så vi får väl se, men ett strandläge som detta tror jag blir svårt att hitta, säger han.

Förutom ersättningstomter jobbar även byggnadsnämnden med att försöka få lös tomter bredvid varandra för de stugägare på Näsudden som vill följas åt , men menar att det kommer ta tid.

- Att hitta tomter till alla de 17 ägarna kommer inte att vara enkelt. Att det tar ett eller några år, det får man räkna med, säger Lorentz Burman, Byggnadsnämndens ordförande i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".