Umeå

Reseregler för kommunens anställda

Nu finns det regler för Umeå kommuns anställda när de reser i tjänsten med bil, båt, flyg och tåg. Och cykel om det skulle vara mer praktiskt. Kommunställda skall undvika att resa över huvudtaget om det går och i stället ha konferens per video och telefon. Men behöver det resas ska de nya reseriktlinjerna som Tekniska nämnden nu beslutat om följas.

Huvudregeln i Umeås nya riktlinjer är att resandet är ekonomiskt, snabbt, trafiksäkert och miljöanpassat. Varje avdelning och varje anställd skall planera sina resor för att nå de målen.

Tjänstebilsparken ska uppfylla en rad säkerhets och miljökrav, och samma krav gäller för hyrbilar. Bilarna får maxtak för bensin- och dieselåtgång - max 9,2 deciliter bensin per mil och max 8,4 deciliter diesel. De skall vara krocksäkra: med minst fyra stjärnor enligt EuroNCAP:s krockprovsnormer. Dessutom ska Umeå kommuns tjänstebilar de ha alkolås. Just nu ligger offerförfrågan ute hos billeverantörer om tjänstebilar som skall uppfylla kraven - och de skall dessutom vara så små som möjligt och bytas vart tredje år.

Utöver detta står det i reseriktlinjerna att Umeå som arbetsgivare ska försöka påverka de anställda att resa till och från jobbet så miljövänligt som möjligt.

Umeås reseriktlinjer skall utvärderas vart tredje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista