40 kan bli hastigheten i hela Umeå

Hastighetssänkningar i Umeå

Hastighetsförsöken på Östteg i Umeå kommer sannolikt att leda till 40 kilometers hastighetsbegränsning i hela stan - utom där det blir 30. Hastighetssänkningarna till 40 eller 30 kilometer i timmen har visat sig ha effekt. Medelhastigheterna har sjunkit med mellan 2,2 och 2,7 kilometer i timmen.

Försöket på Teg har inneburit 40 km i timmen på Obbolavägen där det varit 50 tidigare, en del av 50-avsnittet har haft 60-skyltar. Dessutom har ett helt villaområde söder om Obbolavägen haft 30 mot normalt 50. Och där hastighetsbeggränsningen sänkts har bilarnas medelhastighet sänkts, där den hastighetsbränsningen höjts till 60 ökade däremot inte snitthastigheten - och i villaområdet körde man fortfarande ungefär 30 som innan sänkningen.

Samtidigt med Umeås försök har motsvarande gjorts på ett tiotal platser i landet i större och mindre omfattning. Erfarenheterna därifrån är desamma. Ännu vet inte Tekniska nämnden och Christer Paulsson exakt vad försöken och enkäterna leder till för analyserna är inte helt klara - och dessutom inväntas goda råd för trafikplanering som Sveriges kommuner och landsting formulerar till en handbok som kommer i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista