Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Var tredje kvinna väljer ryggbedövning

Det blir allt vanligare med ryggbedövning som smärtlindring vid förlossningar i Sverige. Den trenden stämmer även in på Västerbottens län där en tredjedel av alla kvinnor som födde barn under 2001 valde smärtlindring med ryggbedövning, eller epiduralblockad som det egentligen heter. Det placerar länet strax över riksgenomsnittet.
Fördelen med den här typen av smärtlindring är att kvinnan kan vara uppe och röra på sig under förlossningsarbetet. En tunn plastslang läggs in mellan kotorna i ryggen och sedan injiceras bedövningsmedel, oftast blandat med nåt morfinliknande preparat. Ryggbedövning anses vara ofarligt för barnet men en av nackdelarna kan vara att den avslappnande effekten på livmodern ibland gör att värkarbetet kan stanna av och förlossningen drar ut på tiden. Den allra vanligaste formen av bedövning under förlossningen är en kombination av lustgas och syrgas, det använde 3 av 4 födande mammor under år 2000. Det är också ganska vanligt med alternativa smärtlindringsmetoder, till exempel är det omkring 15% av kvinnorna som använder akupunktur. Två bedövningsformer som minskat kraftigt är bäckenbottenbedövning och sprutor med morfinliknande ämnen som petidin. 1980 var det 80% av kvinnorna som fick bäckenbottenbedövning - tjugo år senare är det mindre än 10% som väljer den bedövningsformen. En förklaring till att bedövningen minskat är att man upptäckt att kvinnorna kan få svårare att styra utdrivningen av barnet, det är svårare att känna hur hårt man kan krysta när underlivet är bedövat. Smärtlindring i form av morfinliknande ämnen får inte ges för nära själva födelsen, då kan barnet vara påverkat och få svårare att andas. För tjugo år sedan fick varannan barnaföderska petidin eller liknande, nu bara 6-7%.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".