Kvinnorna får sämre fysisk förberelse

Nedskärningar och nya direktiv från Socialstyrelsen har förändrat föräldrautbildningen - den utbildning som blivande föräldrar kan gå. Barnmorskorna ska idag utbilda mer om föräldraskapet. Själva förlossningen har glömts bort.
De populära pust- och flås-kurserna som de kallas, eller psykoprofylax, där kvinnorna lär sig att andas när livmodern öppnar sig är borta. - Förr tränade vi ofta i gymnastiksal, man fick träna avslappning, men träffarna är färre idag, säger Gunilla Westlin, barnmorska i Vilhemina. Hon försöker ändå hålla fast vid att lära ut psykoprofylaxandningen och avslappning, även om föräldrautbildningen är mer komprimerad idag. - De blivande mammorna behöver lära sig att fysiskt förbereda sig på den stora händelsen - förlossningen, säger Lisbeth Sjöström, lärare på barnmorskeutbildningen i Umeå. Hon tycker att föräldrautbildningen idag är för teoretisk. - Vi måste ge tillbaka ett mer handgripligt handtag till kvinnorna inför födandet, säger Lisbeth Sjöström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".