Torsken tillhör de rödlistade arterna. Foto: Lars Pehrson, Scanpix.

Rödlistad fisk säljs i butiker

Trots att världsnaturfonden säger att butikerna inte ska sälja rödlistad fisk, finns det ändå sådan fisk i de allra flesta butiker.

Det visar Sveriges Radios undersökning som omfattar 155 butiker i landet.

Här i Västerbotten har vi kontollerat 9 butiker 2 i Lycksele, 3 Skellefteå och 4 Umeå. I Lycksele har vi inte funnit någon rödlistad fisk däremot både i Umeå och Skellefteå.

ICA Gourmet i Umeå säger man att det är konsumenten som ändå styr vad som finns i hyllorna.

Hasse Collins butik i Umeå var en av de som P4 Västerbotten undersökte för en vecka sedan. I hans frysdisk fanns då flera rödlistade arter.

Men en vecka senare, i fredags, hade både Svärdfisk och Marlin plockats bort ur sortimentet. Enligt Hasse Collin beror detta på ny leverantör och ny områdesansvarig och han anser att konsumenten bryr sig med idag. 

Tidigare i år fick Hasse Collins butik besök av Greenpease som då i en aktion påpekade att just de sorter som plockats bort sedan i fredag,  marlin och svärdfisk, inte borde saluföras.

Nu som då säger Hasse Collin att butiken ska bli bättre på att hålla bort rödlistad fisk från diskarna.

Reportrar Anders Wikström, Åza Meijer, Örjan Holmberg i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista