Bättre remisshantering ökar patientsäkerheten

För att öka patientsäkerheten och förbättra remisshanteringen inom sjukvården samarbetar Socialstyrelsen och Västerbottens läns landstings Patientnämnd. I två år har samarbetet pågått och tillsammans med sjukvårdsledningen går man idag igenom de anmälningar som kommer in, det säger Lotta Hjelm-Sjöström byrådirektör vid Socialstyrelsens regionala enhet i Umeå.

- Det är ett känt område där det ofta uppstår fel. Det är många olika led i kedjan. Det är många olika vårdgivare och det är ofta långa tidsaspekter. Det ger oro och lidande för patienten. Remisser försenas, patienten sitter och väntar och man kanske missar remissen och man kanske missar diagnos och försenar behandling, det säger Lotta Hjelm-Sjöström till P4 Västerbotten.

Det var efter att Socialstyrelsen och Patientnämnden upptäckte att anmälningar från patienter och sjukvården i stort sett var identiska som samarbetet inleddes. Istället för att stanna vid ett konstaterande att fel begåtts så har man återkommande träffar med ansvariga för sjukvården och landstingets patientsäkerhetsstab.

Syftet med träffarna är att öka patientsäkerheten och undvika misstag som i det här fallet:

- En kvinna, en medelålderskvinna var hos doktorn och tog ett prov, hon hade besvär med magen och så sa doktorn ”hör du inget från oss så var provet bra” - men hon hörde inget från doktorn och det gick då ett halvår innan hon kom på ett nytt besök till en ny läkare och då säger han ”det här var ju cancer, du borde varit här för ett halvår sedan och fortsatt utredning”- men då hade den här remissen försvunnit någonstans på vägen, det säger Lotta Hjelm-Sjöström.

Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Patientnämnden som är unikt har på vissa kliniker gett tydliga rutiner i hur remisser hanteras:

- Det är ju en säkerhet, det får inte fallera, avslutar Lotta Hjelm-Sjöström på Socialstyrelsen i Umeå.

Reporter Inga Korsbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista