Fler självmord vid vård anmäls

Alla självmord som inträffar i nära anslutning till vård ska anmälas till Socialstyrelsen som en Lex Maria-anmälan. Sedan februari 2006 då det blev obligatoriskt har anmälningarna ökat. Flest anmälningar kommer från psykiatrin, färre är det från primärvården, men Britta Olofsson på Socialstyrelsens regionala enhet i Umeå ser en förbättring och att allt fler kliniker anmäler självmord.

– Ja anmälningar mer från skiftande verksamheter, även från ortopedisk verksamhet, medicin och så. För det här gäller ju all hälso- och sjukvård det säger Britta Olofsson till P4 Västerbotten.

Alla självmord som inträffar under pågående vård eller inom fyra veckor efter den sista vårdkontakten ska anmälas. I en sammanställning över Lex Maria-anmälda självmord i landet 2006 lyfter en utredare på Socialstyrelsen fram områden som vården bör förbättra för att förhindra självmord. Förutom kunskap och att bedöma risken för självmord så krävs det bättre dokumentation, att det i journaler framgår om patienten är benägen att begå självmord.

Vikten av bra dokumentation är något som Maria Pärnebrink med erfarenhet av psykiatrisk vård som patient och som tidigare varit inlagd på en psykiatrisk klinik lyfter fram:

– För att om det inte anmäls att man har en självmordsbenägen patient, så kan man inte heller följa upp den patienten. Utan då släpps man bara ut igen och det är ju hemskt!

I värsta fall åker patienten hem och tar livet av sig själv med nyutskrivna tabletter, det säger Maria Pärnebrink.

För att undvika att patienter bara skickas hem måste vårdpersonalen bli bättre på att tolka de signaler som patienten sänder ut, det säger chefsläkare Ove Berglund på universitetsjukhuset i Umeå.

När det gäller bristande dokumentation och att det i journaler ska framgå om patienten haft tankar på självmord så pågår det ett förbättringsarbete inom sjukvården i länet, det säger Britta Olofsson:

– Ja det handlar om att ha en bra journalstruktur bland annat med sökord. Det är ju en datorbaserad journal, så att man kan lätt hitta de här uppgifterna som man behöver som behandlare som ska göra de här riskbedömningarna, det säger Britta Olofsson på Socialstyrelsen.

Av de 25 kända självmord som inträffade 2006 i Västerbottens län anmäldes tre till Socialstyrelsen som en Lex Maria-anmälan enligt socialstyrelsen i Umeå.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista