Umeå

Kvinnojouren överbelagd

Kvinnojouren i Umeå är just nu överbelagd av kvinnor och barn som behöver stöd och hjälp i form av ett akut boende. Dessutom köar kvinnor för att få en plats och så här har situationen sett ut i ett par - tre månader, säger Ellenore Pekkari, anställd på kvinnojouren i Umeå.

I september och oktober har hittills 8 kvinnor och 9 barn, därför nekats akut boende på Kvinnojouren, säger/berättar Ellinore Pekkari. Men för att kunna hjälpa så många (kvinnor) som möjligt skapas också sovplatser i gemensamma utrymmen....

Elleonore Pekkari säger också att situationen inte alltid ser ut som den gör nu med överbeläggning eftersom behovet av ett akut boende på Kvinnojouren varierar......

Att Kvinnojouren nu är överbelagd, beror bland annat på att det i Umeå är svårt att få ett mer permanent boende och att många kvinnor därför blir kvar, även när de kommit ur den akuta situationen., det säger Elleonore Pekkari, som är en av kvinnojourens anställda.

Eva Andersson, som är socialdemokrat och ordförande i socialnämnden i Umeå, säger att det redan nu finns en överenskommelse med Bostaden om att få loss 10 lägenheter snabbt, just till kvinnor som utsatts för våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista