Svartlidengruvan

27 gånger för stora arsenikutsläpp

Svartlidengruvan har släppt ut både arsenik och tungmetaller långt över gällande gränsvärden. Det visar mätningar som har gjorts i gruvans klarvattenmagasin.

Under juli, augusti och september fanns 54 kilo arsenik i gruvvattnet, det tillåtna värdet är 2 kilo under ett helt år. Robert Erixon är miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Västerbotten:

Reportrar Anna Burén och Agneta Johansson, Ekot i Umeå.

Svartliden hade redan i fjol problem att hålla gränsvärdena. Men när man nu så kraftigt spräcker gränsen för både arsenik och andra tungmetaller som nickel och bly skärper Länsstyrelsen tonen. Den handlingsplan över miljöarbetet som gruvbolaget lämnade in förra veckan blev underkänd och nu vill man senast den 14 november veta hur bolaget tänker hantera giftutsläppen. För alldeles intill Svartlidengruvan finns ett Natura 2000-område med värdefulla våtmarker och Paubäcken där den sällsynta flodpärlmusslan finns. Dragon Minings VD Karl-Erik Marttala betonar att man inte kunnat se några förhöjda halter utanför gruvområdet. Robert Erixson på Länsstyrelsen säger att skulle utsläppen fortsätta i den här omfattningen så skulle naturen omkring att påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista