Norrlands Universitetssjukhus. Arkivfoto: Erik G Svensson/Scanpix
Umeå

Överbelagt på de psykiatriska avdelningarna på NUS

Återigen finns det fler patienter än platser på dom psykiatriska vårdavdelningarna på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. För få vårdplatser inom psykiatrivården med ständiga överbeläggningar till följd är en säkerhetsrisk för patienter. Det säger Stig Ottosson som just nu är inlagd på en psykiatrisk vårdavdelning vid Universitetssjukhuset.

(PRATA:

När har man som Stig ottosson har ont i själen och behöver vård finns det inga andra alternativ än att finna sig i att trängas på en vårdavdelning som konstant är överbelagd med 7 - 10 patienter.

Men att vårdavdelningar inom psykiatrin har brist på vårdplatser är inget nytt utan har varit ett problem under flera år.

Och inte bara i Västerbotten utan i hela Sverige för när socialstyrelsen gjorde oanmäld tillsyn vid sex sjukhus i augusti i år konstaterades att överbeläggningar snarare var en regel än ett undantag.

Maria Parnebrink har också erfarenhet av trånga vårdavdelningar inom psykiatrin vid NUS (norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Christina Wennberg Granberg som är verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Umeå bekräftar att överbeläggningarna är mer eller mindre konstanta.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".