Fler akuta kejsarsnitt

Det blir allt vanligare att svenska kvinnor förlöses med kejsarsnitt. För tio år sedan förlöstes 10% av kvinnorna med kejsarsnitt, i dag är det över 15%. Men fortfarande vet läkarna inte riktigt varför snitten blir så många fler.
På samma sätt som kvinnans rätt till en smärtfri förlossning genom läkemedel har diskuterats och debatterats, på samma sätt reses nu krav på kvinnans rätt till kejsarsnitt. Men det är inte snitt gjorda av socialpsykologiska orsaker som står för ökningen, utan de akuta kejsarsnitten, säger förlossningsläkaren PerÅke Holmgren. I många välfärdsländer ser man samma mönster, fler och fler barn kommer till världen med hjälp av kejsarsnitt. Men man vet inte riktigt varför snitten blivit SÅ många fler. En tanke som undersökts är om den ökade användningen av ryggbedövningar leder till att mammorna sedan inte kan föda fram sina barn vaginalt. Men PerÅke Holmgren säger att om bara ryggbedövningen läggs vid rätt tid - när förlossningen och sammandragningarna kommit igång ordentligt - då ska inte bedövningen göra att förlossningsarbetet går så dåligt att snitt behövs - och han hänvisar till studier som inte kunnat visa något samband mellan ryggbedövning och kejsarsnitt. Kanske kan de bättre övervakningsmetoderna förklara en del. Vi har idag bättre möjligheter att se hur barnet, och mamman, mår. - Det finns ingen anledning att mamman ska ligga i tre dygns värkarbete, säger PerÅke Holmgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".