Överbeläggningar ska stoppas

Överbeläggningarna på psykiatriska kliniken i Skellefteå har fortsatt. Nu ska man komma tillrätta med problemen, och det kan innebära att patienterna inte blir inlagda på kliniken.
I stället för inlägging på avdelning kan patienterna få hjälp av andra delar av samhället, i öppen vård. - Vi har ju lämnat mentalsjukhustiden, då psykiatrin ensam fick ta bekymren. Det finns ganska mycket resurser hos andra i samhället, det säger Carl Gustav Olofsson, klinikchef på psykiatriska kliniken i Skellefteå, till P4 Västerbotten. För att komma tillrätta med överbeläggningarna på den psykiatriska kliniken i Skellefteå, ska alltså alla samhällets psykatriska vårdresurser mobiliseras innan en patient skrivs in. Och dessutom ska medicinskt färdigbehandlade patienter skrivas ut snabbare. En bra och hållbar lösning, tycker huvudskyddsombudet Lotta Sundqvist, även om hon tycker att åtgärderna borde ha genomförts tidigare: - Problemet har väl varit att det har tillåtits gått för sakta, en omorganisation måste väl få ta tid också samtidigt kan den inte få ta hur lång tid som helst heller, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista