Strandskydd

Mindre skydd blir kommunalt ansvar

Regeringen kommer att skärpa strandskyddet i områden där exploateringstrycket är hårdast. Det meddelade miljöminister Andreas Carlgren igår när han träffade sex naturvårds- och friluftsorganisationer som är oroade över lättnader i reglerna. De flesta politiker i Skellefteå är för lättnaderna.

Det blir kommunerna som får ta över ansvaret för att ge dispenser och upphäva strandskyddet.

En som jobbat länge för en lättnad av strandskyddet är folkpartisten Håkan Lindh i Skellefteå:

Om någon vecka lägger regeringen fram förslag om ändring av lagen, där strandskyddet luckras upp i inlands- och glesbygdskommuner. Samtidigt blir det kommunerna som får ta över ansvaret för att ge dispenser och upphäva strandskyddet.

Politiker i Skellefteå är nästan alla inne på att det är en bra idé, för det finns gott om plats här. Det är däremto inte miljöpartiet som anser att det är en dålig tanke.

Miljöpartiets Anders Hård säger att människor tenderar att okupera stränderna även om det finns ett strandskydd som idag. Det skulle bli värre med mindre restriktironerdär, så vi är emot, säger han till P4 västerbotten.

Reporter: Åza Meijer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista