Fredrika

Tempelbygge möjligt till sommaren

Nästa sommar kan Europas största buddhisttempel i Fredrika börja byggas.

Phramaha Boonthin, chefsmunk och ordförande i den Buddhistiska föreningen i Lappland räknar med att kunna samla in tillräckligt mycket pengar tills dess.

Nästa sommar kan Europas största buddhisttempel i Fredrika börja byggas.

Trots att den Buddhistiska föreningen i Lappland inte lyckats samla in de pengar som behövs tror Phramaha Boonthin, chefsmunk och ordförande i föreningen, att de ska lyckas samla in pengar i år.

En Buddhastaty som är tio meter hög och ett litet tempel finns på plats på berget utanför i Fredrika.

Bygget av det stora Buddharamatemplet kostar 20 miljoner kronor men de pengarna finns inte idag. I Thailand är det just nu politiskt oroligt vilket gör att det är svårt att få bidrag därifrån.

- Jag hoppas att vi hittar bidragsgivare både företag och privata i Sverige och Europa, säger Phramaha Boonthin till P4 Västerbotten.

Kommunalrådet socialdemokraten Bert-Rune Dahlberg i Åsele är en ivrig förespråkare för att templet ska bli av. Kommunens kostnader hitills är 600.000 kronor för vatten och avlopp upp till buddhastatyn.

Nu har Åsele kommun ställt krav på chefsmunken och den buddhistiska föreningen i Lappland. Den sista december ska de visa att de har en solid organisation som rör ekonomin.

- Det är först då det blir lättare att hitta bidragsgivare, säger Bert-Rune Dahlberg.

För Phramaha Boonthin är det viktigt att det blir ett tempel snart och just på den här platsen.

- Det är jättevacker natur där, det är en mycket speciell plats och har en speciell energi, säger Phramaha Boonthin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".