Umeå

Umeå världsledande på senskador

Att behandla kronisk sensmärtor i häl, knä och axlar med träning istället för operation kan spara stora pengar för samhället.

Idrottsmedicinska enheten i Umeå är världsledande på att utveckla nya behandlingsmetoder när det gäller sensmärtor. Behandlingsmetoden med bland annat träning och injektioner har gett minskade kostnader för sjukskrivning och operation det säger Håkan Alfredson ortoped och professor vid Idrottsmedicinska enheten i Umeå:

- Ja man kan nog säga att sedan tio år tillbaka så gör vi inte de här större hälseneoperationerna vid kronisk smärta. Operationer som tog sex månader att komma tillbaka efter. Nu är de tillbaka på fyra till sex veckor istället utan de här stora operationsingreppet. Allt det är helt borta. Vi sjukskriver i stort sett ingen idag efter behandling i hälsenan, det säger Håkan Alfredson till P4 Västerbotten.

Idrottsmedicinska enheten i Umeå är idag världsledande på att utarbeta metoder där senskador i knä, häl och axlar, tränas istället för opereras bort. Det är inte bara världsstjärnor som fotbollspelaren Zlatan som behandlas i Umeå:

- De patienter som kommer till oss på Idrottsmedicin med ont i en sena som till exempel hälsenan, är till 95 procent motionärer och icka aktiva individer. Det är bara en liten del, 5 procent som är elitidrottare.

De flesta patienter från Västerbottens län som idag besväras av sensmärtor i knä, häl och axlar och som har remiss kommer till Idrottsmedicinska enheten för vård. Men på andra håll i landet så är behandlingsmetoden inte lika vanlig:

- Ja det är så. Det är faktiskt fler kliniker i andra länder som anammat våra metoder än vad det är kliniker i Sverige som har gjort det. Men det är väl ett känt faktum att det är svårt att bli profet i sitt eget hemland.

Med tanke på att det finns en hel del pengar att spara så anser Håkan Alfredsson att det är märkligt:

- Man skulle spara mycket pengar om man anammade våra behandlingsmetoder på alla patienter med kronisk smärta i hälsena och knäskålsena, det är klart, det säger Håkan Alfredsson.

Idrottsmedicinska enheten i Umeå, har funnits sedan 1991 och har idag 30 anställda som är anställda vid Umeå universitet samt Norrlands universitetsjukhus. 

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista