Inga skattehöjningar i länet

Trots sämre ekonomiska utsikter för landet kommuner väljer de flesta kommuner att inte höja skatten nästa år. Det visar den enkät som Ekot skickat till landets 290 kommuner. Ingen av länets 15 kommuner som svarat uppger att de ska höja, inte ens Vindeln där underskottet för i år beräknas bli 8 miljoner kronor.

Innan en skattehöjning måste verksamheterna se över om man kan arbeta mer effektivt det säger Karin Nilsson-Sandqvist socialdemokrat och vice ordförande kommunstyrelsen:

- Innan vi börjar prata om skattehöjningar så måste varje förvaltning se över sin organisation. Gör vi på rätt sätt, har vi den bästa organisationen. Har vi en organisation som är anpassad utifrån dagens förutsättningar. Har vi gjort den analysen och vi ser att vi gör på det bästa sättet. Då kan en skattehöjning komma ifråga. Men inte bara att ta en skattehöjning och inte göra om våra verksamheter. Jag tror att vi behöver en ordentlig översyn inom våra tunga förvaltningar skola och omsorg, det säger Karin Nilsson-Sandqvist till P4 Västerbotten.

Ingen av länets 15 kommuner har svarat ja på frågan om man tänker höja skatten nästa år, men sex kommuner har å andra sidan ännu inte fattat beslut om nästa års skattenivå.

Lägst kommunalskatt har Skellefteå och Robertsfors, 22 kronor och 40 öre. Högst kommunalskatt, 23 kronor och 15 öre har Malå och Norsjö.

Av länets kommuner är det bara Skellefteå som svarat att man har en mycket stark ekonomi. För flera andra kommuner som Vindeln så ser läger betydligt dystrare ut:

- De kommande åren är jättetunga. Vi kommer att ligga på ett sparbeting på 8-10 miljoner kronor, alla gånger. Det finns en osäkerhetsfaktor, vad händer i omvärlden, skrivs skatteprognoserna ner. Vi sitter bara och väntar på nya prognoser som är negativa och det får givetvis stor betydelse för Vindelns kommun, det säger Karin Nilsson-Sandqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".