Skellefteåbygden

Politikerkritik mot AF-arbete

Den negativa trenden på arbetsmarknaden gör att arbetsförmedlingen borde lägga mer resurser på arbetsmarknadspolitiska åtgärder i stället för att enbart fokusera på att få folk i arbete. Det anser Mikael Lindfors, socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö.

Under kort tid har 590 varsel lagts i Norsjö och Skellefteå, av dem är cirka 120 inom Norsjö kommun. Befolkningsmässigt är Skellefteå 17 gånger och Umeå cirka 25 gånger större än Norsjö, och om man använder den omräkningsmodellen så skulle antalet varsel i Norsjö motsvara 2000 i Skellefteå och 3000 i Umeå.

Men än så länge har inte arbetsförmedlingen fått ändrade direktiv. Anna Viklund, chef på Arbetsförmedlingen i Skellefteå, säger att man tittar på snabbaste vägen till arbete.

– Finns det arbeten på annan ort så bör man ju söka de jobben.

Riktade utbildningsstöd till företag är i dag inte tillåtet inom EU eftersom det betraktas som företagsstöd.

För Norsjös del så finns en stor del av jobben inom träindiustrin, och Mikael Lindfors anser att regeringen nu måste stimulera utsatta branscher.

– Vi vet att vi kommer att behöva all personal i framtiden, att då säga att de ska söka jobb överallt annars i Sverige är inte rätt metod, tycker Mikael Lindfors, socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".