Gårdslakteri kan lösa småskalig köttproduktion

Sedan i sommar finns det inget slakteri i länet och nu finns tankar om att starta egna gårdsslakterier. Om man jämför med Österrike har de hundra gånger fler slakterier än i Sverige.

En följd av överdriven tillämpning av livsmedelslagen, tycker umebonden Erik Johansson som säger att svensk syn på mat är att den ska behandlas lika rigoröst som den vore giftigt avfall.

Men det behöver inte vara omöjligt att starta små slakterier. Cecilia Wahlberg Roslund på Hushållningssällskapet säger att Västerbotten har gigantiska ytor jämfört med stora köttproducentländer som Belgien och Irland. Och de förutsättningarna borde gå att nyttja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".