Modernare rättegång med färre upprepningar

I dag träder många nya bestämmelser i kraft som påverkar alla som kallas till rättegång. En förändring blir att är att alla vittnesmål och förhör kommer att spelas in och sparas. Detta ska kunna användas vid ett överklagande till högre instanser.

Det är reformen ”En modernare rättegång ” som sjösätts idag. Tingsrättens personal har under en tid utbildats i den nya tekniken tingsrättens chef Agneta Ögren räknar med att det kommer att krävas många och långa samtal med högre instanser så att rutinerna blir så att få förhör och syn på plats ska behövas tas om i nästa instans.

Hovrättspresident Anders Iacobaeus är chef för Hovrätten för Övre Norrland, som ligger i Umeå. Han ger både ris och ros att ger den nya domstolsreformen. Tekniken är han inte oroad för, men en stor prövning blir nu enligt honom att skapa praxis för de nya processuella reglerna.

Anders Iacobaeus säger att efter jul ska det tekniska vara på plats, för först då är det aktuellt att en tingsrättsdom överklagats, och målet fått tid för en hovrättsförhandling.

Om reformen ”En modernare rättegång” varit igång när renbetesmålet i Nordmaling togs upp i hovrätten hade den förhandlingen troligen sett annorlunda ut.
– Det hade kunnat läggas upp på ett sätt så att man hade sluppit ha merparten sitta och lyssna på inspelningar av förhör, man hade sluppit mycket av ganska långrandiga genomgångar av skriftligt material utan kunnat hänvisa istället, säger Anders Iacobaeus, chef för Hovrätten för övre norrland.

Reporter Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista