Lång väg till förlossningen

Många kvinnor i norra Sverige har långt till BB. I Västerbottens län har sex av hundra kvinnor, i barnafödande ålder, mer än tio mil till närmaste BB. Det innebär att ibland hinner babyn födas redan på vägen till BB.
Sedan BB i Vilhelmina försvann för drygt tio år sedan har en och annan yngre inlandsbo hunnit födas redan innan mamma hunnit in på BB. Idag åker mammorna oftast in till sjukstugan för en bedömning innan färden går vidare till Lycksele eller Umeå. En bilförlossning är inte direkt en taxichaufförs önskedröm. - Oftast har vi en barnmorska som följeslagare, så det känns tryggt, säger taxicauffören Hans Lönnberg i Vilhelmina. I Jämtland är andelen dubbelt så hög och i Norrbotten är det allra sämst. Där har 22 procent av kvinnorna mer än tio mil till BB. Att läget är så bra som det trots allt är idag i Västerbottens län det beror förmodligen till stor del på att det finns BB i Lycksele. Annars går det inte säger barnmorskan Gunilla Westlin. - Då kan man ju nästan aldrig skicka iväg en mamma utan att ha med sig någon ner, till Umeå, 2½ timmas resa, då vet jag inte om jag kan bedöma vad som kan hända, säger Gunilla Westlin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".