Tidig hemgång bra, tycker politiker

Landstingspolitiker i nästan alla partier tycker att det är rimligt att nyförlösta mammor lämnar BB tidigt. Nuförtiden går varannan mamma hem från BB inom 48 timmar. Tidig hemgång innebär risker, det säger barnhälsöverläkaren Hans K:son Blomquist till P 4 Västerbotten.
Trots att det innebär risker med för tidig hemgång från BB tycker nästan alla partier att det är bra att mammorna lämnar BB tidigt. - All annan vårdtid har minskat på sjukhusen så varför ska blivande mammor ligga kvar säger exempelvis centerpartiets Olle Edblom. Folkpartiet och kristdemokraterna anser att om mammor ska lämna BB tidigt måste barnmorskor och distrikssköterskor ge stöd efteråt. En risk med att lämna BB så tidigt är att allvarliga sjukdomar hos barnet, som hjärtfel, kanske inte upptäcks. På åtta år har andelen oupptäckta hjärtfel ökat, från 12 till 30 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".