Trångbott på BB och tidig hemgång regel

Det är trångt på BB i Umeå. Kvinnor som har komplikationer före förlossningen kan tvingas ligga på Förlossningsavdelningen istället. Ännu mer trångt väntas det bli när BB/Gyn i Ö-vik stänger under sommaren.
Det finns endast 17 vårdplatser på BB, och det är för lite säger Elisabeth Ekholm, verksamhetschef på Kvinnokliniken. - Vi ligger hela tiden på marginalen. I sommar stängs BB/ Gyn i Ö-vik och då kommer en hel del mammor därifrån till BB i Umeå. - Vi kommer att klara av förlossningarna, men mammorna från Ö-vik kan inte ligga kvar på BB. De måste åka hem tidigare, säger Elisabeth Ekholm. Tidig hemgång, inom 72 timmar, det är vad sjukvården i Umeå kommit överens med vården i Ö-vik om. BB och gyn i Umeå är sammanslagna, och gynplatser används som vårdplatser för mammor och bäbisar - lyckliga mammor trängs med opererade gyn-patienter. Det behövs inte bara fler vårdplatser, utan också ett förändrat BB. - BB-vården i Umeå är inte riktigt modern om man säger så, säger Elisabeth Ekholm, som önskar en mer familjeinriktad vård med plats för pappan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".