Städningen en vanlig orsak till gräl

Arbetsfördelningen hemma verkar vara ett vanligt tema när par under 30 år grälar, en undersökning av tidningen "Vi i Villa". Enligt forskaren Eva Magnusson tror ofta par att ett bra förhållande automatiskt leder till jämställdhet, men så enkelt är det inte.
- En jämställd fördelning av hemarbete, fritid, makt och pengar mellan makar kräver alltid åtgärder och medvetenhet, annars faller man lätt in i ojämställdhet. Det säger Eva Magnusson vid Kvinnovetenskapligt Forum på Umeå Universitet. Hon forskar om hur heterosexuella par i Norden förhandlar i vardagen, om till exempel arbetsfördelning i hemmet. Enligt Eva Magnusson tror ofta par att ett bra förhållande automatiskt leder till jämställdhet. Men så enkelt är det inte, enligt henne. Det krävs medvetenhet om jämställdhet och öppna, bra förhandlingar för att inte gå i gamla fällor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".