Åtalad nekar till brott i bombrättegång

En av det åtalade för bombdådet utaför tingsrätten i Umeå, 33-åringen, pekar ut andra som skyldiga till bombdådet. Det framkom idag under hovrättsförhandlingarnas andra dag i Umeå.
Åklagaren yrkade på fastställande av tingsrättens dom - livstids fängelse för mord och allmänfarlig ödeläggelse för båda dom åtalade i målet. Men försvaret nekar till anklagelserna. 33-åringens försvarare Per Liljekvist la fram den hotbild som han hävdar finns mot hans klient. 33-åringen har i tingsrätten sagt att han tror att bomben var avsedd för honom. Hoten kommer från dom mc- kretsar 33-åringen brutit sig ur och för att visa på hur allvarliga hoten är berättade Per Liljekvist om fyra kamrater till 33-åringen. Två har blivit avrättade och två så svårt skottskadade att dom idag är vårdpaket. Även 23-åringens advokat Lena Isaksson motsatte sig anklagelsen mot hennes klient. 23-åringen har alibi för morgonen då bomben exploderade då han befannn sig hos en kompis hävdade hon. Dag två i bombrättegången innehöll sakframställningar från både åklagaren och försvaret. Åklagaren höll fast vid sin framställan från tingsrätten. Att 33-åringen och 23-åringen var skyldiga till bombdådet som skadade en 37-årig man så svårt att han senare avled. Försvaret har kallat nya vittnen till på tisdag då rättegången fortsätter. Ett av vittnena är ägaren till en butik som säljer skyddsvästar. Det förhöret syftar till att styrka påståendet att 33-åringen blivit beskjuten. Ett påstående polisen har avfärdat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".