Lycksele industrihusbolag.

Dyr räddning av industrihusbolag

25 miljoner av skattebetalarnas pengar i Lycksele går till att rädda kommunens industrihusbolag. Det blev ett smärtsamt beslut för fullmäktige i Lycksele att lägga pengar på näringslivet samtidigt som impopulära nedskärningar inom vård och omsorg väntar. Debatten blev inte så hård som väntat men vänsterpartisten Mikael Palin lämnar kommunstyrelsen i protest.

Debatten vid fullmäktige på måndag blev lång men oväntat mild. Frågan gällde om kommunen skulle gå in med ett aktieägartillskott på 25 miljoner till Lycksele Stadshus AB, ett nybildat holdingbolag för alla kommunens bolag, med syftet att pengarna ska få Lycksele industrihus budget i balans till år 2012. Inget av partierna i fullmäktige gillar tanken att det ska kosta så mycket att hålla delar av Lyckseles näringsliv med lokaler. Men sammanlagt 600 arbetstillfällen ryms i dessa lokaler och politikerna valde att skjuta till pengarna därför att jobb riskeras om industrihusbolaget kollapsar.

Industrihusbolaget har gått med förlust i åratal men det här var första gången bolagets framtid ställdes på sin spets i kommunfullmäktige. Så stort belopp som 25 miljoner har aldrig diskuterats tidigare och att bolaget går omkull om inget görs.

Kommunledningen har fått kritik och delar av oppositionen har krävt att bolagets styrelse avsätts. Så blev det inte och kritiken blev ganska mild i debatten. Oppositionen nöjde sig med ett tillägg att industrihusbolaget ska få ett direktiv att verka för att uppnå balans till år 2012.

Mest brännande blev diskussionen om Industrihusbolagets senaste satsning på Veden 2, ett nybygge som görs med tanke på ett förväntat uppsving om Fäbodlidengruvan byggs. Christina Holmgren Folkpartiet och Mikael Palin Vänsterpartiet vill att revisorerna granskar hanteringen kring Veden 2, men det röstades ned. Följden blev att Mikael Palin lämnar kommunstyrelsen i protest. ”Jag har inget förtroende för kommunchefen Per - Erik Magnusson och för kommunalrådet Lilly Bäcklund om de inte ens tål att bli granskade,” säger Mikael Palin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".