Långledigt på SoliferPolar. Foto Scanpix
Dorotea

Långledigt för personalen på SoliferPolar

På SoliferPolar Husvagnar i Dorotea där 70 anställda varslats tar man långledigt för att minska kostnaderna. För dem som varslats och blir av med jobbet så är det den sista arbetsdagen idag och Marie Östman avsynare som jobbat 4 år på företaget går mot en oviss framtid.

Uppdaterad 17:04

- Det är jobbigt att bli arbetslös, pengar man vill ju att det ska komma in och det gör det inte när man blir arbetslös, det säger Marie Östman som hoppas att få jobb inom barnomsorgen tills det vänder igen.

SoliferPolar har som flera andra företag drabbats av finanskris och lågkonjuktur. Nu handlar det om att övervintra det säger företagets platschef Roger Johansson. Innan det sista varslet får verka är det 127 anställda kvar på företaget som vid årsskiftet hade 240 anställda.

Anne-Britt Wiksell avsynare och ordförande i skogs och träfacket på SoliferPolar får många frågor om a-kassa och företagets framtid:

-De som inte är varslade idag, alla går ju och väntar på när kommer nästa varsel, vad kommer att hända, hur länge kan vi överleva.

Vad kan du säga?

-Ja just idag kan jag inte säga någonting. Jag vet ju att de lagt ut krokar både till Länsstyrelsen och sökt pengar ur olika fonder, för att få hjälp.

-Jag vet ju att vår arbetsgivare slåss för att vi ska vara kvar som företag i Dorotea.

Vad har du för förhoppningar när du kommer tillbaka den 12 januari?

-Mina förhoppningar är att vi fått klartecken från någon myndighet eller fond att vi får hjälp. Annars har jag inte så stora förhoppningar.

Det här med regeringen, krispaketet för bilindustrin, har ni fått besked om att ni omfattas av det?

-Nej vi har inte hört någonting att vi ska innefattas av något sådant, säger Anne-Britt Wiksell.

Det är inte bara de anställda och fackliga organisationer som är oroliga. Även kommunen är orolig och risken finns att kompetent personal försvinner från orten och spär på utflyttningen, säger Knut Isaksson kommunchef:

-Ja så säger Polars ledning själva, att de som är varslade är de som kan hantverket.

Dorotea kommun och SoliferPolar vill ha hjälp att vidareutbilda personal som sagts upp. Helst vill man att utbildningen bedrivs på företaget och att någon annan betalar vad det kostar.

Inga besked har ännu kommit om att det är möjligt. Kanske kan en del av EU:s Socialfond och de 10 miljoner som Länsstyrelserna i Norr-och Västerbotten bidragit med  användas till kompetensutveckling.

Men många frågetecken kvarstår och från regeringshåll har inga besked om företagsstöd kommit och för en kommun som i år redan förlorat 80 invånare så är oron stor att fler flyttar:

-Ja med det regelsystem som Arbetsförmedlingen nu har där arbetslinjen först ska gälla och man ska prövas mot lediga jobb över hela riket. Så finns det ju alltid en risk.

-Det är ju det bland annat som vi försöker trycka på regeringen via samordnarna i länet att det här regelsystemet måste lättas upp. Annars är risken uppenbar att de försvinner och spär på det bekymmer vi har, befolkningsminskningen.

I Dorotea kommun bor närmare 3000 invånare och det är landets tredje minsta kommun.

                                              Reporter Inga Korsbäck

                                              inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".