Västerbottens län

Nedläggningen av Svensk kassaservice kritiseras

Nerläggningen av Svensk kassaservice får kritik från landsbygdsföreningarnas representanter. Över 20 länsbygderåd i hela landet, bland annat från länet, skriver ett öppet brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Det som kritiseras är att lantbrevbärarna slutar hantera pengar. Regeringen har sagt att marknaden nu ska stå för de betalningstjänsterna, men att staten ska övervaka att det blir så. Och för att underlätta en övergång så har Post- och Telestyrelsen fått i uppdrag att hjälpa äldre och personer med funktionshinder, som får det särskilt svårt när det inte går att betala räkningar via brevbäraren.

Men länsbygderåden tycker att Post- och telestyrelsen har misslyckats med att ge en bra hjälp, med varken bra lösningar eller bra information under övergången den här månaden.

Önskemålet är att det ska gå att ta ut kontanter och lämna in dagskassor via alla lantbrevbärare och att det inte ska bli en möjlighet bara för äldre och funktionsnedsatta utan för alla som anser sig behöva tjänsten.

Länsbygderåden som skriver brevet till infrastrukturministern är samlingsorganisationer för landsbygdsföreningarna och arbetar för att utveckla landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".