Vill exportera östersjöfisken

Östersjöfisk får säljas i svenska matbutiker även i framtiden, trots att dioxinhalterna är för höga. Men yrkesfiskare är besviken över att inte få sälja fisken till andra EU-länder.
Hundratals yrkesfiskare längs Östersjökusten kan nu fortsätta sin verksamhet minst fem år till. Det beslutade EU i natt när de gav Sverige undantag från de nya dioxingränserna. Men fisken får inte säljas i övriga EU-länder, vilket är en besvikelse för Lennart Olofsson, yrkesfiskare i Obbola. - Det är störande att vi inte får sälja fisken i Europa, marknaden blir ju mindre, säger han till P4 Västerbotten. Lennart Olofsson tror att fisken här i Norrland innehåller mindre dioxin och kritiserar mätningarna som gjorts längre söderut i Östersjön. - Vi kommer att jobba för att provtagningarna ska ske längs hela kusten, då kommer man att se att dioxinhalten inte är hög i de laxstammarna som går i de här älvarna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista