Sämre dioxinskydd i Sverige

Fet östersjöfisk som lax, och strömming får i framtiden inte ens användas som djurfoder i andra EU-länder - än mindre som mat till människor. Men i Sverige får den säljas i matbutikerna fram till 2006.
Svenska konsumenter får i framtiden ett sämre skydd mot livsmedel innehållande giftiga dioxiner än konsumenter i andra EU-länder. Det efter den uppgörelse om ett undantag från skärpta EU-regler om fisk från Östersjön som svenska förhandlare fått igenom i Bryssel. Marita Axelsson, ansvarig för mat- och miljöfrågor på Konsumentverket, tycker att det är konstigt att fiskerinäringens intressen fått så stort genomslag då det gäller östersjöfisken. Fet östersjöfisk som lax, och strömming får i framtiden inte ens användas som djurfoder i andra EU-länder - än mindre som mat till människor. Men svenska konsumenter anses så medvetna att det räcker med kostråd för att minimera riskerna av de gifthaltiga livsmedlen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".