Länspolitiker tror vården avgör valet för länsborna. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Arbete och vård avgör riksdagsvalet

Vilken politik som väljs för sysselsättning är viktigast nationellt, men vården blir viktigast för länsborna när de ska rösta i riksdagsvalet 2010. Det tror Alliansens företrädare i länet som svarat på en enkät från Ekot och Sveriges radios lokalredaktioner.

Frågan om arbete är den som avgör riksdagsvalet på riksplanet, det tror merparten av de 39 kommun och landstingspolitiker från de fyra borgerliga partierna svarat på enkäten. Andra frågor kommer långt ner på listan, ströröster hamnar på sjukvård, miljö, välfärd, familjefrågor och regeringsalternativet.

Med i enkäten fanns också en fråga om det finns någon lokal fråga/frågor som de svarande tror kommer att bli att bli särskilt viktiga i länet.

Det visade sig då att sjukvården var det som de lokala politikerna skulle avgöra valet i länet, nästan hälften angav det som den viktigaste sakfrågan.

Var tredje trodde att sysselsättning var det som skulle fälla avgörandet lokalt.

Övriga lokala frågor som nämns är kommunernas och landstingets ekonomi, valfrihet inom kommunala tjänster, bränslepriser och två av de tillfrågade tror att frågan om Norrbottniabanan skulle vara den viktigaste lokala frågan i 2010 års riksdagsval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".