Djurförsök ifrågasätts

Djurens rätt anser att inget kan försvara djurförsöken på Arbetslivsinstitutet i Umeå. Håkan Johansson, professor på Arbetslivsinstitutet, menar att man måste göra ett val - antingen för djuren eller för de människor som kan bli friska eller få lindring genom forskningen.
Under flera år har Arbetslivsinstitutet i Umeå använt katter som försöksdjur i sin forskning om belastningsskador. Men Per Anders Svärd på Djurens Rätt anser att forskningen borde bedrivas på människor som redan har belastningsskador i stället för att manipulera djur. Håkan Johansson, professor på Arbetslivsinstitutet, menar däremot att det endast är 5 procent av deras forskning som bedrivs på djur och att denna inte skulle kunna utföras på människor. Johansson menar då att man antingen måste ta ett moraliskt ansvar för djuren eller för de människor som kan bli friska eller få lindring genom forskningen. Per Anders Svärd på Djurens rätt menar däremot att det inte finns något som försvarar att man använder djur i forskning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".