Umeå

Gratisarbete för busschauffören som lämnar dagskassan

Lokalbussförarna i Umeå ska inte längre få betald arbetstid för att lämna dagskassan i slutet av sitt pass. Det är Swebus som vill omförhandla villkoren för bussförarna, och ta bort de betalda arbetsresorna till bussgaraget.

Idag så börjar och slutar förarna normalt sin arbetsdag ute vid bussgaraget på Västerslätt i utkanten av stan. När de slutat sitt arbetspass på Vasaplan i centrum har de på betald arbetstid fått åka med personaltransport tillbaka till garaget för att där lämna in dagskassan och kanske ta sin bil hem.

Men Swebus vill dra in betalning för denna resa och enligt Albert Wiklund betyder det här att förarna förlorar 20-30 minuter varje gång.

Swebus vill även minska den tid som förarna har för att byta arbetspass på Vasaplan och enligt Albert Wiklund är det redan idag ont om tid och det här kommer ytterligare att öka stressen.

Swebus vill inte kommentera saken innan man förhandlat med Kommunal och det sker på torsdag och senare på kvällen blir det ett medlemsmöte för bussförarna.

Att bussförarna får sämre villkor kommer även att drabba resenärerna tror Albert Wiklund och en förklaringen till Swebus agerande finns i systemet med upphandling av trafiken.

– Det är ju ofta personalen som får betala priset med lägre bemanning och pressade förhållanden. Och i slutändan så drabbar det dem som reser med bussarna. Ju sämre arbetsmiljö vi har och sämre möjlighet att utföra ett bra arbete desto sämre resa blir det för dem, det är ju en koppling där som det inte går att komma ifrån, säger Albert Wiklund huvudskyddsombud på Swebus i Umeå.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".