Umeå

Umeå inför medborgarförslag

Snart kan alla som är folkbokförda i Umeå lämna in medborgarförslag till kommunen. Näringslivs- och planeringsutskottet beslutade igår om regler för hur det ska gå till. Försöket med medborgarförslag pågår i två år och ska sedan utvärderas.

För en dryg månad sedan beslutade kommunfullmäktige i Umeå att införa  medborgarförslag efter att ha röstat ja till en motion skriven av moderaten Anders Ågren. Nu finns ett regelverk som visar hur arbetet med medborgarförslagen ska gå till i praktiken.

Det är bara personer som är folkbokförda i Umeå som kan lämna in ett medborgarförslag. Ett medborgarförslag ska vara skriftligt, ha beteckningen ”medborgarförslag” och vara underskrivet med namn, adress och telefonnummer. Ett medborgarförslag väcks genom att det skickas till kommunfullmäktiges sekretariat i stadshuset. Det går också bra att besöka ett kommunfullmäktigesammanträde och lämna in sitt förslag i samband med sammanträdet.

Ett medborgarförslag ska beröra ämnen som hör till kommunens ansvarsområde. Det vill säga: ämnet ska höra till fullmäktiges, en nämnds, eller en fullmäktigeberednings befogenhetsområde. Förslag får inte handla om myndighetsutövning mot enskild eller ha odemokratisk eller rasistisk innebörd.

Ett medborgarförslag får bara innehålla ett ämne åt gången. När förslaget kommit in till fullmäktige anmäls det på nästa sammanträde.

Kommunfullmäktige kan överlåta till annan nämnd eller styrelse att beredaoch fatta beslut.

Den som har skrivit medborgarförslaget får en återkoppling av kommunen. Det sker när beredningen är avslutad och beslut har fattats.

Kommunstyrelsen ska två gånger varje år till fullmäktige redovisa demedborgarförslag som inte beretts färdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".