Fredsduva. Foto SVT arkiv
Umeå

Dubbla fredskonferenser efter 200 år av fred

Umeå universitet arrangerar en dubbel fredskonferens hösten 2009, med anledning av ”Märkesåret 1809” och ”200 år av fred på svensk mark”.

Den årliga fredskonferens Pax Nordica som ordnas tillsammans med Umeå kommun, Allmänna försvarsföreningen och FOI skall ha en öppen del med större lyskraft än vanligt och internationella storheter som talare. Utöver det arrangeras en nytillkommen forskningskonferens om sex olika forskningsområden där arrangörerna hoppas på att nya forskningsnätverk byggas upp.

Bland de ämnesområden man hoppas skall leda vidare är Teknologi och säkerhet som inriktas på hur teknikutvecklingen både gör det lättare att angripa med förstörelsevapen och gör det svårare att försvara sig. Ett annat är Homeland security, en välkänd amerikansk term som i det här sammanhanget handlar om var ansvaret ligger för krisberedskap i världens länder efter terroratacken 11 september 2001 när fronterna inte alltid är utomlands.

Reporter Tommy Engman

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".