Oklart med momsen för tandvårdsbolag

Det dröjer med besked om folktandvården ska drivas som bolag ägt av landstinget. Landstingspolitikerna vill bland annat först ha utrett hur kostnaderna för moms skulle förändras. När folktandvården i Gävleborg och i Västmanland bolagiserats har momskostnaderna ökat.

Utredaren Lars Grangert har föreslagit att Folktandvården blir ett landstingsägt bolag och att tillsätta arbetsgrupper för att förverkliga det. Men innan ett politiskt beslut kan fattas vill politikerna i landstingstyrelsens arbetsutskott (au) att kostnaden för moms utreds närmare.

Maria Grip från vänsterpartiet säger att samtliga partier i arbetsutskottet är överens om att se över kostnadsfrågan. Efter bolagisering av Folktandvården i både Gävleborg och Västmanlands län har kostnaden för moms blivit högre, det säger Maria Grip till P4 Västerbotten.

– Om vi inte får mer tandvård för pengarna, vad är det då för vits med att bolagisera och förändra, säger Maria Grip.

Möte med idrottsmedicin
När det gäller Idrottsmedicinska enheten och ökad frihet för deras verksamhet som också utretts, så säger Maria Grip att den frågan inte längre tycks vara aktuell eftersom verksamheten vill gå över i privat regi och ha ett vårdavtal med landstinget.

Vårdavtalet omfattar bland annat idrottsskador och de senbehandlingar som professor Håkan Alfredsson och enheten gjort sig känd för.

Centerpartiets Olle Edblom säger till P4 Västerbotten att man redan nästa vecka kallat till ett möte med ansvariga för Idrottsmedicinska enheten för att undersöka landstingets möjligheter att vara med i en bolagsbildning.

Frågan om Folktandvården ska bli ett landstingsägt bolag eller inte kommer upp på landstingstyrelsens arbetsutskotts nästa möte i februari.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".