1 av 2
2 av 2

Tjuvtankare döljer skylten

Bensintjuvar med övertäckta eller falska registreringsplåtar har blivit ett problem för vissa av länets bensinmackar. Manipuleringen av skyltarna är ett sätt att undkomma mackarnas övervakningskameror. Branschorganisationen Svenska Petroleum Institutet räknar med att tjuvtankningarna kostar minst 50 miljoner kronor om året.

Kristina Larsson jobbar på Statoil på Teg i Umeå och har själv varit med om flera fräcka bensinstölder, bland annat en sportstylad bil som med förtejpade skyltar tankade och smet, samma bil syntes på andra mackar, då med falska skyltar.
– De slutade iallafall med att de åkte fast.

Hur länge som helst kan man nog inte hålla på, även om man har falska plåtar. Men metoden är ett problem. På OK på Parkvägen i Umeå vädjar man till allmänheten att hålla ögonen öppna för bilar med manipulerade skyltar, men chefen där ville inte prata med oss om varför.

Kristina Larsson på Statoil visar mig kamerorna de har satt upp, de som är anledningen till att tjuvarna täcker över sina skyltar, men hon tror inte att metoden fungerar i längden:

– Till en början kanske det funkar men sätter de det i system så åker de dit till slut, speciellt om de har en bil som man kan känna igen.

Allvarligare brott
Själva brottet blir allvarligare om man skyltar om sin bil innan. Att smita från en tankning på under 1000 kronor klassas som snatteri, med manipulerade skyltar är det automatiskt stöld.

Ulf Svahn, VD för Svenska Petroleum Institutet, är bekymrad över hur ofta folk tjuvtankar i Sverige

– Det är ett stort problem, som för några år sedan värderades till 50 miljoner om året.

Vad kan man göra åt det?

– Fram för allt så tror jag att man från polisens sida borde intressera sig mer för den här typen av kriminalitet, säger Ulf Svahn, VD för Svenska Petroleum Institutet.

Reporter Viktor Hariz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".