Problemstart för flyktingmottagande

Många av de hem som finns för ensamkommande flyktingbarn i länet har haft problem i början. Det har bland annat varit konflikter mellan olika grupper av ungdomar, visar länsstyrelsens tillsyn av sex boenden.

– Kommunerna har blivit tagna på sängen. Det var ett svårare uppdrag än man tänkt sig, säger Christina Halleröd socialkonsulent på länsstyrelsen.

För några år sen var det många kommuner som sa ja till att ta emot ensamkommande flyktingbarn men det fanns inte beredskap för att hjälpa barnen överallt. Det finns 14 hem för ensamkommande flyktingbarn i länet och på de sex som länsstyrelsen granskat var det problem i början på samtliga.

Personalen har inte haft rätt människovårdande utbildning och har haft svårt att hantera konflikter mellan olika grupper av ungdomar. Personalen är ofta engagerad och entusiastisk och det är inte enbart deras fel att de inte fungerat i början, säger Christina Halleröd.

– Kontakten har inte fungerat med barnpsykiatrin på flera orter i inlandet och det är många av barnen som har svåra erfarenheter och har varit utsatta för trauman, säger Christina Halleröd.

Under 2009 ska länsstyrelsen granska de övriga åtta hemmen för ensamkommande flyktingbarn.

Reporter Eva Brännman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".