Multiresistenta bakterier. Foto: Håkan Lindgren/Scanpix.
Umeå

Multiresistenta bakterier allt vanligare

Multiresistenta bakterier som i värsta fall kan orsaka dödsfall har blivit allt vanligare inom sjukvården. En patientgrupp som är särskilt utsatt är för tidigt födda barn. På Barn 4 vid universitetsjukhuset i Umeå har hygien- och städrutinerna skärpts och kan därför ha hindrat smittspridning.

Bättre rutiner kan ha bidragit till att Barn 4 inte haft några utbrott med multiresistenta bakterier, det säger sjuksköterskan Ulrika Näslund som är den som hållit i arbetet med att förbättra hygienrutinerna:

-Vi har inte haft några utbrott av multiresistena bakterier här. Vi har haft barn som varit bärare av bakterier, men de har inte varit multiresistena.

-Men det försöker vi följa upp nu i och med det här Vriss-projektet (stoppa infektioner i vården). Att vi får en tydligare uppföljning på det.

-Att får vi en kolonisering av en bakterie så odlar vi på de andra barnen och ser till att det inte sprids vidare.

Det skärpta hygienrutinerna kan vara allt från klädsel till handhygien och att handskar och handsprit används. I dag har all personal kortärmat och handsprit ska användas ända upp till armbågarna.

-Det är klart att det finns någon gång att man missar det om det är en riktigt urakut situation. Men då får man hellre se att man ska rädda livet på barnet.

-Men vi jobbar med det att sprita ända upp till armbågarna. Vi jobbar ju med det eftersom vi har hela underarmen i kuvösen.

-Vi blir bättre och bättre på det och vi påminner även varandra, det säger Ulrika Näslund.

Bra handhygienen är bland det viktigaste för att inte sprida infektioner vidare inom sjukvården- och på Barn 4 där barnen är särskilt sårbara är det som sagt extra viktigt att det sköts. 

-Antikroppar förs över från mamman till barnet. Men den allra största överförningen börjar inte ske före vecka 28.

-Så föds man före vecka 28 har man inte fått de skyddet av mamman. Sedan har de väldigt tunn och skör hud där bakterier och virus passerar väldigt lätt bara genom huden.

-Sedan kan de behöva respiratorbehandling och det är en infektionsrisk i sig. De har katetrar i sina blodkärl som också är en inkörsport för bakterier.

-Det är ganska mycket som de utsätts för som är en infektionsrisk det säger Ulrika Näslund.

 

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".