Nordmaling

Renbetsmål upp i Högsta domstolen

Den långdragna striden om renbetet i Västerbottens kustland är på väg mot ett viktigt avgörande.

Högsta Domstolen väntas inom kort besluta om det omfattande Nordmalingsmålet ska tas upp till prövning.

Det gäller tre samebyars rätt till renbete om vintrarna. Hovrätten ställer sig på renägarnas sida men över hundra markägare har överklagat.

Bert Hägglund, skogs-och jordbrukare i Sunnansjö utanför Nordmaling har stridit för sin sak i tio års tid:

- Tramp och betesskador både på åker och skogsmark. Som markägare har det här varit en mara som vi har drabbats av varje år.

Markägarna menar att renarna gör skador på skog och mark och att det är först på senare år som renarna funnits här. Och eftersom rätten till renbete bygger på urminnes hävd gällde det för Vapsten, Umby och Rans samebyar att bevisa för Tingsrätt och Hovrätt att renbete bedrivits i trakten sedan lång tid tillbaka.

När så domstolarna gav samebyarna rätt var det en stor seger för rennäringen. I dom två andra stora renbetesrättegångarna i Jämtland och Härjedalen har domstolarna dömt till markägarnas fördel men här ställde sig alltså rätten på samebyarnas sida. Inger Ann Omma, renägare i Vapstens sameby säger att man är helt beroende av vinterbetet vid kusten.

- Det är en fråga om renskötselns överlevnad. Vi behöver fjällområden, vi behöver vinterbetesmarker och dom här områdena krymper succesivt så nu är varje markområde viktiga saker för varje sameby.

Malin Brännström, förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund ser de senaste årens renbetesrättegångar som en konsekvens av oklarheter i lagstiftningen kring renskötselrätten och menar att en prövning i högsta instans skulle vara av stort värde för hela rennäringen.

- Rättsläget har varit oklart väldigt lång tid och vi skulle behöva klargörandena. Vårt problem är att svenska politikerna inte har klargjort vad som ska gälla och då har det överlämnats till domstolen och ytterst är ju det Högsta Domstolen, så på det sättet vore en prövning positiv. säger Malin Brännström.

Reporter Anna Burén

anna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".