Rök från vedeldning. Foto SVT Arkiv
Lycksele

Dataprogram spårar luftföroreningar

Ett nytt dataprogram kan kartlägga luftföroreningar från vedeldning. Genom att samköra programmet med data från vägtrafiken kan platser med höga utsläppshalter upptäckas.

Programmet har testats i fem kommuner varav tre i Västerbotten. Miljöinspektören Patric Söderström i Lycksele säger att det går att spara mycket tid. En simulering i programmet SIMAIR ved kan på en vecka ge svar på frågor som skulle ta flera år av riktiga luftmätningar att besvara.

Lyckseleluften var förr en av de sämsta i landet på kalla vinterdagar. Men fjärrvärmeutbyggnaden och utfasningen av gamla vedpannor utan ackumulatortank har gett renare luft. Så det finns inga områden kvar längre i Lycksele där partikelhalten överstiger miljökvalitetsnormen.

Men på grund av de tidigare problemen har luftföroreningar mätts länge i Lycksele och därför har Stockholms universitet utgått från Lyckseledata när man byggt programmet SIMAIR-ved på uppdrag av Energimyndigheten. Programmet kan samköras med SIMAIR-väg som räknar på utsläpp från bilar.

I Vännäs och Umeå har man också testat programmet och i Umeå där bilutsläppen överstiger miljökvalitetsnormen kan man få stor nytta av det.

Det fiffigaste är att man kan göra simuleringar som snabbt kan ge en fingervisning om hur luftkvalitén påverkas när vedelningen och bitrafiken ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".