Dorotea

Datakompisen hopp för arbetssökande

Dorotea är en av de inlandskommuner som drabbats hårdats av finanskris och lågkonjuktur. Ett 100-tal har varslats på orten och en del har redan fått lämna sina jobb. Men det finns företag som går mot strömmen och nyanställer.

Företaget Datakompisen har nyligen anställt två personer och fler kan komma att anställas, det säger platschefen Ulrik Norkvist:

-Som det ser ut för oss så behöver vi lite mer folk iallafall under det första och andra kvartalet.

I Dorotea där fler företag signalerat om att fler varsel kan komma så är Datakompisen ett ljus i mörkret. Företaget har på fyra år vuxit från en handfull anställda till idag ett trettiotal och man har idag avtal med ett 20-tal företag som är internetleverantörer om teknisk support.

När det gäller kundtjänst har man avtal med PIXmania som är en internetsida för köp av elektronik och vitvaror.

Med nya uppdrag på gång så kan fler komma att anställas, säger Ulrik Norkvist till P4 Västerbotten:

-Finns det bara uppdragsgivare som vill ha oss som sina partners så kan vi bli ganska stora. Vi kan åtminstone fördubbla styrkan från ett trettiotal till ett 60-tal om det går bra.

Men konkurrensen måste ju vara ganska hård inom det här området?

-Ja på kundtjänstsidan är det en ganska hård konkurrens. Däremot på den tekniska sidan, med den kompetens som vi har och som sitter här i Dorotea på Datakompisen är det få som har.

Vad är det som ni har som inte andra har?

-Lång erfarenhet av teknisk support. Vi jobbar även med alla olika typer av internetuppkopplingar. Vi jobbar med stremad media som det inte finns speciellt många i Sverige som jobbar med det.

-Våra största kunder är SF anytime, TV4 anytime och Canal plus, säger Ulrik Norkvist.

Av de varsel som drabbat Dorotea står husvagnstillverkaren Solifer Polar för de flesta. Ett 70-tal anställda har varslats och träder det sista varslet i kraft har företaget på ett år halverat arbetsstyrkan till 127 anställda.

                                      Reporter Inga korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".