Skellefteå

Få nystartsjobb i kommunen

Socialdemokraternas plussjobb blev en hit i Skellefteå, men alliansens nystartsjobb är det svalt intresse för från kommunens sida.

Under fjolåret hade arbetsgivaren Skellefteå kommun fyra nystartsjobb. En siffra som får folkpartiets Håkan Lindh att skämmas:

- Den privata sektorn har tagit större ansvar här säger han och undrar om det inte har att göra med att det är en insats från alliansregeringen.

Det visade sig att nystartsjobben främst män gick till män, så därför ändrades reglerna för nystartsjobb och inkluderar sedan årsskiftet 2008 även offentliga sektorn. Där jobbar många kvinnor så förhoppningen var att fördelningen skulle bli jämnare, men så blev inte fallet.

Harriet Classon, socialdemokrat och personalnämndsordförande i Skellefteå:

- Jag vurmade mer för de gamla plussjobben, det må jag säga säger hon och förklarar den låga siffran av nystartsjobb med att åtgärden inte passar för kommunen.

150 personer hade plussjobb i Skellefteå.

Reporter Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".