Spädbarn skyddas bättre i ny byggnad

Våren 2010 flyttar Barn 4 in i en helt ny vårdbyggnad, byggnad 27. På den nya spädbarnsavdelningen kommer det att bli lättare att hindra smittspridning av bakterier som kan vara farliga för barnet. I dag krävs det en hel del av personalen för att skydda barnen från infektioner, det säger sjuksköterskan Ulrika Näslund.

-Det är ganska svårt med de lokaler vi har. De vårdhygienska riktlinjer som finns för en intensivårdsplats är egentligen femton kvadratmeter.

-Där har ju vi oftast två barn på våra femton kvadratmeter och det kan vara fler om vi får överbeläggning, som inte är så ovanligt.

På Barn 4 finns idag 18 vårdplatser och som regionssjukhus så är beläggningen ofta hög och då kan det vara det trångt när kuvöser, teknisk apparatur, föräldrar och vårdpersonal ska rymmas i ett och samma rum.

-Här verkar det vara fem bäbisar inneliggande där det egentligen ska vara fyra faktiskt, så det är lite trångt mellan kuvöser och sängarna det säger Ulrika Näslund när hon tittar in i ett av vårdrummen på avdelningen:

-De ligger nästan invid varandra och när du som personal ska sköta om dem så får du stå väldigt nära den andra vårdplatsen.

Det krävs en hel del från personalens sida att se till att inte smitta sprids och Ulrika Näslund ser verkligen fram emot att få flytta.

-Att vi får en vårdsal som ska vara för fyra barn, är rejält tilltagen så att det är de här femton kvadratmetrarna runt varje barn.

Större och moderna vårdavdelningar som är i fas med den tekniska utvecklingen på området och som idag gör det möjligt att rädda barn födda vecka 23.

Med slussar mellan vårdsalarna minskar också risken att sprida infektioner vidare, säger Ulrika Näslund.

-Om du har en multiresistent bakterie eller en bakterie som sprids bara via luften så minskar risken oerhört att den sprids i och med att du har en sluss. Risken minskar avsevärt eftersom du passerar två dörrar och att den inte kan komma ut på avdelningen.

                                            Reporter Inga Korsbäck

                                             inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".