Fler vill ha avtal med landstinget

Landstinget får in allt fler ansökningar från privata företag om vårdavtal. Den senaste ansökan kommer från Norrlandskliniken i Umeå som vill ha avtal om gynekologiska undersökningar och röntgenundersökningar. I dag betalas undersökningar och behandlingar vanligtvis med privat sjukvårdsförsäkring, i vissa fall betald av patientens arbetsgivare.

Förutom Norrlandskliniken har Idrottsmedicinska enheten, som 1 februari går över i privat regi, ansökt om vårdavtal med landstinget.

Norrlandskliniken har funnits sedan våren 2008 och kliniken ägs av de anställda. I lokalerna på Carlshem finns en för svensk sjukvård ovanlig magnetröntgenkamera (MRT) där man kan ha patienten stående med belastning. Förutom MRT finns annan röntgen och utrustning som krävs för enklare operativa ingrepp.

Sju av klinikens elva anställda jobbar till viss del även hos Västerbottens läns landsting och de anställda består främst av sjukgymnaster, specialister och röntgenläkare.

Privata försäkringar
De patienter som idag vänder sig till Norrlandskliniken har privata sjukvårdsförsäkringar och man samarbetar med olika försäkringsbolag, det säger Anders Gillblad, allmänläkaren på kliniken. De vårdavtal som man nu vill ha med landstinget gäller gynekologi och besvär i rörelseapparaten:

– Där vi ser att vi har möjlighet att komplettera och hjälpa till med patientgrupperna och i bästa möjliga mån minska köerna.

Men blir det billigare för patienterna om ni har ett vårdavtal med landstinget?

– Ska vi ha kostnadstäckning för patienter som inte har egen sjukvårdsförsäkring, så blir det dyrt för patienterna.

Idag kostar det 900 kr att gå hos er. För en vanlig undersökning?

– Ja

Utöver undersökningsavgift tillkommer avgift för provtagning och ytterligare undersökningar som kan krävas för att ställa diagnos.

Kollektiva försäkringar vanligare
Hur avtalet ska se ut och vad det kommer att kosta landstinget är en senare fråga, säger Anders Gillblad som hoppas på ett vårdavtal redan hösten 2009.

Innan dess så är det patienter med privata sjukvårdsförsäkringar som gäller för Norrlandskliniken:

– Många enskilda löser egna sjukvårdsförsäkringar nu. Men en annan del som börjar komma, som vi ser i södra Sverige och som börjar komma här uppe också, är att företag tecknar privata grupp sjukvårdsförsäkringar för sina anställda.

– Tidigare var det en tendens att man tecknade försäkringar för nyckelpersoner. Det blir vanligare och vanligare att man löser för alla sina anställda, säger Anders Gillblad.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".