Oro på Assa i Lycksele

Låstillverkaren Assa Abloy kommer att skära bort fler anställda än man tidigare planerat. 1800 anställda mot tidigare 1200 kommer att bli av med jobbet när koncernen ser över fabrikerna i Europa. Det är inte känt hur fabriken i Lycksele med ett 30-tal anställda kommer att beröras. Men oron är stor.

Per-Edvin Nyström som är facklig representant säger att personalen i Lycksele har haft anledning till oro ända sedan i höstas då det blev känt att 15 fabriker i Europa ska bort och att de kvarvarande ska gå över till att slutmontera låsprodukterna.

Det är inte dumt med montering för det kräver fler anställda än tillverkningen som nu för tiden görs helautomatiserat, säger Per-Edvin Nyström. Lyckselefabriken skulle gå sätt ställa om till monteringsfabrik, anser han. I Lycksele produceras mynt- och skåplås till inredningsindustrin. Nu gör man allt från råmaterial till färdig produkt och där är konkurerar vi inte på lika villkor som Kina och låglöneländer i Östeuropa, säger Per-Edvin Nyström.

Neddragningen som i värsta fall för Lycksele innebär stängning är en följd av en genomgång av Assa Abloys produktion i högkostnadsländer. Totalt ska ett 40-tal sparprojekt genomföras som berör samtliga divisioner i koncernen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".